Αποτύπωμα – Τάσος Μπούντης [Αναδημοσίευση]

Από τη στήλη «Αποτυπώματα» που επιμελείται ο Γιάννης Δημογιάννης στον ιστότοπο Newsplus.gr αναδημοσιεύουμε το αποτύπωμα του Τάσου Μπούντη.

Τάσος Μπούντης, Καθηγητής Μαθηματικών-Πανεπιστήμιο Πατρών

Μπορεί η μαθηματική σκέψη να συνεισφέρει στην κατανόηση του μικρόκοσμου (άνθρωπος) και του μακρόκοσμου (κοινωνία, σύμπαν);

Το γεγονός ότι η μαθηματική σκέψη μάς βοηθά για να περιγράψουμε και να ερμηνεύσουμε τον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο είναι τόσο εκπληκτικό όσο είναι και αληθινό. Επί πλέον, η μαθηματική σκέψη οξύνει και εμπλουτίζει τη λογική μας, όπως οι Τέχνες και ο Πολιτισμός προάγουν την αισθητική μας. Με την έννοια αυτή, η μαθηματική σκέψη όχι μόνο είναι απαραίτητη για την κατανόηση της κοινωνίας μας, αλλά και μας ολοκληρώνει ως ανθρώπινα όντα.

Ο Γ.Γραμματικάκης μιλούσε για την αναγκαιότητα ενός «καινούργιου ανθρωπισμού»… Επαρκούν οι «αριθμητικοί κώδικες», για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα της παγκοσμιοποίησης;

Η μαθηματική σκέψη, από την οποία προκύπτουν οι «αριθμητικοί κώδικες», είναι αναγκαία για μια «ολιστική» θεώρηση αυτών που συμβαίνουν γύρω μας. Δεν είναι όμως και επαρκής. Χωρίς μια παράλληλη ανάπτυξη του ανθρωπισμού μας και της αισθητικής μας, χωρίς μια βαθύτερη αντίληψη ότι είμαστε μέλη ενός συνόλου, δεν είναι δυνατόν να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε με τους συνανθρώπους μας σε ένα βιώσιμο κόσμο που υπερβαίνει τα αδιέξοδα και «θρώσκει άνω».

Ο J.S.Bach ήταν και μαθηματικός. Τι φανερώνει αυτή η «γέφυρα»;

Ο J.S.Bach αντιλήφθηκε ότι τα μαθηματικά μπορούν να ενισχύσουν την γοητεία της μουσικής προσφέροντας της μια «πολυπλοκότητα» που την καθιστά πιο «ανθρώπινη» και επομένως πιο ελκυστική. Με την έννοια αυτή, συνδυάζοντας την αισθητική του με την λογική οδηγήθηκε σε καινούργια μονοπάτια, τη σημασία των οποίων σήμερα αντιλαμβανόμαστε μέσα από την νέα Επιστήμη της Πολυπλοκότητας που μας επαναφέρει, μετά από πολλά χρόνια, στην Αναγεννησιακή θεώρηση του κόσμου μας.

Ποιο συναίσθημα παραμένει ακόμη συναρπαστικό στην επιστήμη σας;

Η γοητεία της ανακάλυψης του καινούργιου και η υπέροχη αίσθηση μοναξιάς που αισθανόμαστε όταν πιστεύουμε ότι αντιληφθήκαμε κάτι, που πιθανώς να μην γνωρίζει κανένας άλλος από τους ερευνητές συνοδοιπόρους μας.

Μία φράση – ορόσημο.

Ας μην συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Πάντοτε θα υπάρχουν κάποιοι που είναι πιο ψηλά και κάποιοι πιο χαμηλά από εμάς. Ας συγκρίνουμε τον εαυτό μας με εκεί που βρισκόμασταν πριν ένα χρόνο και ας αναρωτηθούμε αν σήμερα έχουμε ανέβει ένα σκαλί παραπάνω.

Advertisements
Published in: on Φεβρουαρίου 18, 2011 at 00:25  Σχολιάστε  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://tefcrosmichaelides.wordpress.com/2011/02/18/fingerprint-tasos-boundis/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: